Όταν φτάσει η στιγμή που θα έρθει στο σπίτι ένα νεογέννητο μωρό, ο σκύλος μας θα αντιμετωπίσει μια σειρά από αλλαγές. Πλέον ένα νέο μέλος της οικογένειας θα τραβάει όλη την προσοχή και την αγάπη μας. Αναγκαστικά αλλάζει το πρόγραμμα μας, άρα και η ρουτίνα του κατοικίδιου μας. Κάτι που μπορεί να τον αναστατώσει, ειδικά αν ήταν το «μοναχοπαίδι» για όλο αυτό το διάστημα και ειδικότερα, αν δεν έχει κοινωνικοποιηθεί με τα παιδιά όταν ακόμα ήταν κουτάβι. Για να γίνει αυτή η γνωριμία και να εισαχθεί το νεογέννητο στην οικογένεια όσο πιο ομαλά γίνεται, είναι σημαντικό να αφιερώσουμε χρόνο για να προετοιμάσουμε τον τετράποδο φίλο μας λίγους μήνες πριν την άφιξη του μωρού.
Με καλό προγραμματισμό από πριν, το κατοικίδιο μας θα συνηθίσει στις αλλαγές πριν έρθει το βρέφος στο σπίτι, έτσι ώστε να μην παρατηρήσει μεγάλη διαφορά όταν το μωρό φτάσει πραγματικά στο σπίτι. Θα πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε τις προετοιμασίες περίπου τέσσερις μήνες πριν από τη γέννηση και όχι την τελευταία στιγμή. Για παράδειγμα τα νέα έπιπλα και αντικείμενα, όπως βρεφικές κούνιες, το παρκοκρέβατο, καροτσάκια, καρεκλάκια κτλ. πρέπει να είναι τοποθετημένα στις θέσεις τους πριν φτάσει το μωρό στο σπίτι. Επίσης θα ήταν καλό να αρχίσουμε να περπατάμε το σκύλο μας με ένα καροτσάκι, έτσι ώστε και ο σκύλος μας να συνηθίσει αυτό το ενδεχόμενο αλλά και εμείς να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να έχουμε και το παιδί και το σκύλο μας σε μια βόλτα. Βεβαιωνόμαστε πάντα ότι δίνουμε συχνά λιχουδιές για να επιβραβεύσουμε τις σωστές συμπεριφορές. (ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν δένουμε ποτέ το λουρί στο καροτσάκι γιατί αυτό θα ήταν επικίνδυνο εάν ο σκύλος μας αρχίσει ξαφνικά να τρέχει.)
Το νέο μωρό θα χρειάζεται να του αφιερώνουμε πάρα πολύ χρόνο, ειδικά τις πρώτες μέρες όπου θα έρχονται και αρκετοί επισκέπτες για να το δουν και να μας ευχηθούν, οπότε αναπόφευκτα θα δίνουμε λιγότερη προσοχή στο σκυλί μας. Ορισμένα σκυλιά μπορεί να θεωρήσουν αυτή την αλλαγή ιδιαίτερα δύσκολη, ίσως να είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν, ειδικά εάν έχουν συνηθίσει να περνούν αρκετό χρόνο με τους ιδιοκτήτες τους, οπότε θα ήταν προτιμότερο να προετοιμαστούν για τη νέα ρουτίνα το συντομότερο.
Μια άλλη αλλαγή που πρέπει να εφαρμοστεί από πριν είναι ο χώρος που κοιμάται. Εάν δηλαδή θα παραμείνει εκεί που είναι ή αν θα πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο δωμάτιο. Για παράδειγμα, εάν έχει συνηθίσει να κοιμάται δίπλα από το κρεβάτι μας ή στον καναπέ, τότε πρέπει να αποφασίσουμε εάν θέλουμε αυτό να παραμείνει. Εάν όχι, τότε όλες οι αλλαγές πρέπει να γίνουν από πριν, ώστε να μην τις συσχετίσουν με την άφιξη του μωρού.
Παράλληλα, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι υγιής και δεν έχει ψύλλους ή σκουλήκια, ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.
Αφού είδαμε περιληπτικά μια σειρά από προετοιμασίες που πρέπει να γίνουν πριν το νεογέννητο φτάσει στο σπίτι, ήρθε η στιγμή της άφιξης και γνωριμίας των δύο αλλά και η συμπεριφορά μας μετέπειτα.
Όταν φτάσουμε στο σπίτι από το νοσοκομείο για πρώτη φορά, ο σκύλος μας το πιο πιθανό θα είναι πολύ ενθουσιασμένος που μας ξαναβλέπει μετά από ένα μεγάλο διάστημα(ειδικά οι μητέρες που περνούν και κάποιο διάστημα στην κλινική). Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτή η πρώτη συνάντηση είναι όταν ο σκύλος έχει κουραστεί μετά από μια μεγάλη βόλτα και παιχνίδι. Αρχικά μπαίνουμε στο σπίτι χωρίς το μωρό, μήπως και από τον ενθουσιασμό του πηδάει πάνω μας και δείχνουμε στο σκύλο μας ότι μας έλειψε όσο και εμείς σε αυτόν. Η γνωριμία των δύο, πρέπει να γίνει σε ένα δωμάτιο όπου ο σκύλος έχει λίγους συσχετισμούς - όχι σε ένα μέρος όπου συνήθως κοιμάται ή τρώει και επαινούμε συνεχώς τις σωστές συμπεριφορές είτε με «μπράβο» και χάδια είτε με λιχουδιές. Η πρώτη επαφή θα πρέπει να είναι υπό έλεγχο, με το μωρό να βρίσκεται στην αγκαλιά ενός γονέα και αφήνουμε το σκύλο να μυρίσει το μωρό. Το ενδιαφέρον του σκύλου για το βρέφος, κανονικά θα πρέπει να κρατήσει λίγα δευτερόλεπτα και ακολούθως θα υποχωρήσει. Αφού απομακρυνθεί, τον επαινούμε και του δίνουμε μια λιχουδιά.
Αφού έγινε η πρώτη γνωριμία, συνεχίζουμε την καθημερινότητα μας και τη ρουτίνα μας κανονικά, ο σκύλος μας σιγά σιγά θα συνηθίσει την ενσωμάτωση του νέου μέλους της οικογένειας, φτάνει να μην τον παραμελήσουμε.
Συμβουλή: Δεν αφήνουμε ποτέ το μωρό στο πάτωμα με το σκύλο χωρίς επίβλεψη, ούτε καν για ένα δευτερόλεπτο. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις ράτσες σκύλων, ακόμη και εκείνα με εξαιρετικό χαρακτήρα.
Comments