top of page

8 μύθοι και παρανοήσεις για τους σκύλους!

Νομίζετε ότι γνωρίζετε τα σκυλιά; Ξανασκεφτείτε το. Για κάθε γεγονός που ισχύει για τα σκυλιά, υπάρχει πίσω του ένας μύθος. Οπότε, όταν κάποιος σας πει κάτι για το κατοικίδιο ζώο σας, ξέρετε τι να πιστέψετε; Ήρθε η στιγμή να διαχωρίσουμε το γεγονός από τη μυθοπλασία και να αφαιρέσουμε τους πιο επικρατέστερους σκυλίσιους μύθους...


1. Ένας χρόνος για εμάς ισούται με εφτά χρόνια για τους σκύλους.

Αυτή η γενίκευση δεν ισχύει καθόλου. Στην πραγματικότητα, το πρώτο έτος της ζωής ενός σκύλου μπορεί να είναι ισοδύναμο με τα πρώτα 12 έως 14 χρόνια του ανθρώπου. Η ηλικία ενός σκύλου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως τη ράτσα, το μέγεθος και τα γονίδια. Πιθανότατα κάποιος να έκανε τη σύγκριση μεταξύ της μέσης διάρκειας ζωής των ανθρώπων σε σχέση με τη μέση διάρκεια ζωής των σκύλων και έκανε την εκτίμηση των επτά ετών για κάθε ανθρώπινο έτος. Είναι πραγματικά ένας απλοποιημένος τρόπος περιγραφής του ρυθμού με τον οποίο ένας σκύλος γερνά.

2. Τα σκυλιά πάσχουν από αχρωματοψία.

Κάποτε υπήρχε η θεωρία ότι τα σκυλιά μπορούσαν να δουν μόνο μαύρο και άσπρο (και αποχρώσεις του γκρι). Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αυτό ισχύει. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για την προέλευση αυτού του μύθου, αλλά μπορεί να προέκυψε από την παλιά επιστήμη. Δηλαδή, το πιο πιθανό σενάριο είναι οι επιστήμονες να κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά βλέπουν ασπρόμαυρα πριν καταλάβουν πλήρως τον σκυλίσιο οφθαλμό (ή ακόμα και το ανθρώπινο μάτι για αυτό το θέμα). Μελέτες έχουν δείξει ότι βλέπουν πολλά χρώματα, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών αποχρώσεων κίτρινου, μπλε και γκρι. Ωστόσο, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε από πού προήλθε αυτός ο μύθος αφού κανένας από εμάς δεν μπορεί να δει τι βλέπει ένας σκύλος.

3. Το στόμα ενός σκύλου είναι καθαρότερο από ένα ανθρώπινο στόμα.

Αυτός ο μύθος προήλθε πιθανώς από την παρατήρηση όταν τα σκυλιά γλείφουν τις πληγές τους, φαίνεται να επουλώνονται γρηγορότερα. Ο λόγος που επουλώνονται γρηγορότερα δεν είναι επειδή τα σκυλιά έχουν καθαρό στόμα, αλλά επειδή η διαδικασία του γλειψίματος απομακρύνει τον κατεστραμμένο ιστό και αυξάνει τη ροή του αίματος, η οποία, με τη σειρά της, προάγει την ταχύτερη επούλωση. Το γεγονός ότι τα σκυλιά δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους, τουλάχιστον, δύο φορές την ημέρα και το 80 έως 90% των σκύλων άνω των τριών ετών έχουν κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου, είναι απίθανο το στόμα τους να είναι καθαρότερο από το δικό σας.

4. Δεν μπορείς να μάθεις νέα κόλπα σε ένα μεγάλο σκύλο.

Τα κουτάβια απορροφούν τις νέες πληροφορίες όπως τα σφουγγάρια το νερό και μαθαίνουν πολύ γρήγορα, αλλά, με λίγο περισσότερο κόπο, μπορείτε σίγουρα να εκπαιδεύσετε έναν ενήλικο σκύλο. Περισσότερο το λέμε για τους σκύλους αλλά και για ανθρώπους (συνήθως για πεισματάρηδες). Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν σε οποιαδήποτε ηλικία, απλά μερικές φορές δεν θέλουν. Το ίδιο ισχύει και για τα σκυλιά. Υπόψιν ότι, ορισμένα μεγαλύτερα σκυλιά έχουν προβλήματα όρασης και ακοής ή αρθρώσεων που μπορούν να κάνουν την εκπαίδευση πιο δύσκολη. Με το χρόνο και την υπομονή, ένας μεγαλύτερος σκύλος πρέπει να είναι σε θέση να μάθει οποιοδήποτε κόλπο μπορεί να κάνει ένας νεότερος σκύλος, εντός των ορίων της φυσικής τους κατάστασης.

5. Τα θηλυκά σκυλιά πρέπει να κάνουν μια γέννα πριν στειρωθούν.

Επιτρέποντας σε ένα θηλυκό σκυλί να γονιμοποιήσει πριν από την στείρωση δεν θα την κάνει πιο υγιή. Στην πραγματικότητα, η στείρωση της πριν από τον πρώτο κύκλο, μειώνει σημαντικά την πιθανότητα καρκίνου του μαστού αργότερα στη ζωή της. Η στείρωση εμποδίζει επίσης άλλες θανατηφόρες ασθένειες, όπως λοιμώξεις της μήτρας (π.χ πυομήτρα) και αποτρέπει ψευδείς εγκυμοσύνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα συμπεριφοράς. Επίσης, είναι σημαντικό να μειωθεί και ο πληθυσμός των ανεπιθύμητων σκυλιών στα καταφύγια.

6. Οι σκύλοι και οι γάτες είναι φυσικοί εχθροί.

Η ιδέα ότι τα σκυλιά αντιπαθούν τις γάτες, ή το αντίστροφο, είναι τόσο διαδεδομένη που είναι σχεδόν κλισέ. Υπάρχει όμως κάποια αλήθεια πίσω από αυτό, ή είναι απλώς ένας άλλος μύθος για σκύλους; Οι γάτες και τα σκυλιά δεν είναι καθόλου φυσικοί εχθροί, αλλά υπάρχουν μερικές διαφορές συμπεριφοράς που μπορούν να τους προκαλέσουν. Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη δυσκολία όσον αφορά τις ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των ειδών είναι η σχέση θύτη και θηράματος. Τα σκυλιά, ακόμη και οι μικρότερες ράτσες, διατηρούν ακόμα μερικά από τα ένστικτα κυνηγιού που εξυπηρετούσαν τους προγόνους τους. Είναι γεγονός ότι τα σκυλιά λατρεύουν να κυνηγούν κινούμενα αντικείμενα, είτε πρόκειται για μπάλα ή για γάτα. Δεδομένου ότι πολλές γάτες τρέχουν όταν βλέπουν ένα σκυλί, είναι εύκολο να αντιληφθούμε γιατί τα σκυλιά τις τρέχουν από πίσω. Απολαμβάνουν να κυνηγούν γάτες όχι επειδή τις μισούν αλλά επειδή χρειάζονται εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση.

7. Είναι εντάξει να αφήσετε το σκυλί σας σε ένα αυτοκίνητο με λίγο ανοιχτά παράθυρα.

Ποτέ δεν είναι εντάξει να αφήσεις ένα σκυλί στο αυτοκίνητο, ακόμα και με τα παράθυρα κάτω. Τα αυτοκίνητα θερμαίνονται εξαιρετικά γρήγορα σε ζεστό καιρό και η θερμοπληξία μπορεί να αποβεί μοιραία για τα κατοικίδια σε μόλις λίγα λεπτά. Τα σκυλιά δεν μπορούν να ιδρώσουν όπως εμείς μπορούμε, οπότε είναι πολύ πιο δύσκολο για αυτούς να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και να διατηρηθούν δροσεροί. Δοκίμασε να κάτσεις σε ένα αυτοκίνητο στους 40 βαθμούς κελσίου με λίγο ανοιχτά τα παράθυρα για περισσότερο από 5-10 λεπτά και θα καταλάβεις τι εννοούμε.

8. Όταν κουνάει την ουρά του σημαίνει είναι φιλικός.

Μια ουρά που πηγαινοέρχεται από ένα άγνωστο για εσάς σκύλο δεν είναι πάντα σημάδι φιλικότητας. Προσέξτε, η εσφαλμένη ερμηνεία αυτού του στοιχείου μπορεί να σας φέρει σε κίνδυνο. Όταν ένας σκύλος κουνάει την ουρά του μπορεί να σημαίνει ευτυχία, ενθουσιασμό και εγρήγορση, ή μπορεί να σηματοδοτεί φόβο, άγχος ή να είναι προειδοποίηση για επιθετικότητα. Η γλώσσα του σώματος του σκύλου είναι περίπλοκη και μπορεί να παρερμηνευθεί. Να αξιολογείτε πάντα ολόκληρο το σώμα του σκύλου ή ακόμα καλύτερα, μην πλησιάζετε ποτέ ένα σκυλί που δεν γνωρίζετε χωρίς να ζητήσετε πρώτα την άδεια του ιδιοκτήτη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τα παιδιά που θέλουν να χαϊδέψουν κάθε σκύλο που βλέπουν.

19 views0 comments

留言


bottom of page