top of page

Γιατί και πως πλένω τα δόντια του σκύλου μου.

Χρειάζεται πραγματικά να βουρτσίζω τα δόντια του σκύλου μου; Η κακή αναπνοή και τα βακτήρια δεν είναι κάτι που τα σκυλιά έχουν αντιμετωπίσει για χιλιάδες χρόνια μόνα τους, χωρίς κτηνίατρους, οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμα;


Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου είναι υπεύθυνος και θα αποφασίσει μόνος του τι είδους οδοντιατρική φροντίδα θέλει να παρέχει για τα σκυλιά του. Ωστόσο, προτού αποφασίσετε ότι οι οδοντόβουρτσες προορίζονται μόνο για ανθρώπους, διαβάστε τους ακόλουθους τρεις λόγους για τους οποίους μπορεί να είναι καλή ιδέα να επανεξετάσετε την καθημερινή ρουτίνα οδοντικής φροντίδας του σκύλου σας, εναλλακτικούς τρόπους για να το πετύχετε αλλά και ποια είναι η σωστή διαδικασία.

Πρώτος λόγος… η κακή αναπνοή. Παραδεχτείτε το, σε όλους μας έτυχε να χαϊδεύουμε το κατοικίδιο μας και εκεί που παίζουμε, να μας έρθει μια έντονη δυσοσμία.

Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι μια δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να είναι είτε σύμπτωμα είτε προβλημάτων στα δόντια, στους πνεύμονες ή γαστρεντερικών προβλημάτων. Εάν η αναπνοή του σκύλου σας αρχίσει να μυρίζει ξαφνικά διαφορετικά, γλυκά ή εξαιρετικά άσχημα, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας. Ο τακτικός έλεγχος στο στόμα του σκύλου σας αλλά και το συστηματικό βούρτσισμα των δοντιών του, κατά προτίμηση κάθε μέρα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων υγείας των δοντιών και να δώσει την λύση στην κακή αναπνοή.


Δεύτερος λόγος η ευημερία του σκύλου μας.

Όπως και τα ανθρώπινα δόντια έτσι και τα δόντια στους σκύλους πρέπει να τα πλένουμε και να τα προστατεύουμε! Η πέτρα και η πλάκα εμφανίζονται το ίδιο συχνά και εύκολα στα ζώα όπως και σε εμάς και είναι το ίδιο ισχυροί εχθροί για τα δόντια τους. Μόνο η τερηδόνα δεν εμφανίζεται στον ίδιο βαθμό που εμφανίζουν οι άνθρωποι! Χρησιμοποιώντας πάντα προϊόντα που προορίζονται για σκύλους και όχι για ανθρώπους.


Και τρίτος λόγος η εμφάνιση επώδυνων λοιμώξεων.

Η φλεγμονή στο στόμα του σκύλου (συνήθως αναφέρεται ως στοματίτιδα ή ουλίτιδα) είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί κτηνιατρική φροντίδα. Η οδυνηρή φύση αυτής της κατάστασης θα αποτρέπει το σκυλί σας από το να φάει ή να πιει σωστά. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα και πρήξιμο στα ούλα, τα οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνα για το σκυλί σας. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υπερβολικό σάλιο, πληγές στο στόμα / γλώσσα, αδιαφορία στο παιχνίδι, το φαγητό και το νερό, την κόπωση και την κακή αναπνοή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι λοιμώξεις προκαλούνται από κακή οδοντική υγιεινή, οπότε το βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τέτοιων μολύνσεων. Ωστόσο, η φλεγμονή μπορεί επίσης να προκληθεί από ιούς, διαβήτη, διαταραχή του θυρεοειδούς ή καρκίνο, οπότε φροντίστε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποια από αυτές τις συμπεριφορές.
Πώς να ξεκινήσετε επιτυχώς με το βούρτσισμα;

Ξεκινώντας από νεαρή ηλικία μπορεί να βελτιώσετε σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας σας με το βούρτσισμα των δοντιών του κατοικίδιου ζώου σας. Αλλά μόνο και μόνο επειδή το κατοικίδιο ζώο σας είναι μεγαλύτερο δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το κλειδί είναι η διαδικασία να σας γίνει συνήθεια, όσο εσάς τόσο και στο κατοικίδιο σας. Εάν χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα (επαναλαμβάνω ΟΧΙ αυτές που χρησιμοποιούμε οι άνθρωποι), ξεκινήστε αφήνοντάς τους να δοκιμάσουν λίγο από την άκρη του δακτύλου σας. Αφήστε τους να το σκεφτούν ως απόλαυση. Με την πάροδο του χρόνου, σηκώστε τα χείλη τους και τρίψτε την οδοντόκρεμα στα εξωτερικά πλευρά των δοντιών τους. Τέλος, εισάγετε την οδοντόβουρτσα στην διαδικασία.

Κάντε το βούρτσισμα ως παιχνίδι και δώστε του χρόνο αλλά και πολλούς επαίνους. Ο στόχος σας είναι να βουρτσίζετε τα εξωτερικά πλευρά των δοντιών – και για αυτό θα χρειαστεί να σηκώνετε τα χείλη του σκύλου σας και να φτάνετε μέχρι τα πίσω δόντια, αλλά δεν χρειάζεται να ανοίγει το στόμα του.


Πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζονται τα δόντια τους;

Καθημερινά ή αρκετές φορές την εβδομάδα, είναι το ιδανικό. Ωστόσο και λιγότερα συχνά μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, θα πρέπει να αναζητήσετε μια εναλλακτική λύση για το βούρτσισμα.


Πως να σας γίνει συνήθεια το βούρτσισμα;

Χρησιμοποιήστε κάτι για να ενεργοποιήσετε τη μνήμη σας. Όπως το να έχετε την οδοντόβουρτσα του κατοικίδιου σας κάπου θα τη δείτε. Μην την αποθηκεύετε σε ένα συρτάρι, αλλά έξω, ίσως κοντά στην τροφή του ή κοντά στη δική σας οδοντόβουρτσα. Έτσι όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν πέσετε για ύπνο, θα σας υπενθυμίζει να βουρτσίζετε και τα δόντια του σκύλου σας. Εναλλακτικά θα μπορούσατε να ορίσετε μια καθημερινή υπενθύμιση στο τηλέφωνό σας.

ΜΠΟΝΟΥΣ!

Εναλλακτικές λύσεις για το βούρτσισμα!

Για οποιονδήποτε λόγο, μερικές φορές δεν μπορούμε να βουρτσίσουμε τα δόντια των κατοικίδιων μας. Ενώ το βούρτσισμα είναι το καλύτερο, υπάρχουν αρκετές αξιόλογες εναλλακτικές λύσεις, όπως στοματικό διάλυμα, λιχουδιές και οδοντιατρική δίαιτα με συνταγή.

43 views0 comments

Comments


bottom of page