top of page

Απαντήσεις σε 10 ερωτήσεις που πάντα ήθελες να μάθεις για τα σκυλιά!

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ουρλιάζει (howls) το σκυλί σας; Ή γιατί θάβει κόκαλα στην πίσω αυλή; Πιο κάτω σας απαντάμε στις 10 ερωτήσεις σχετικά με τα σκυλιά που όλοι αναρωτιόμασταν!1. Γιατί τα σκυλιά κουνάνε τις ουρές τους;

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει ότι τα σκυλιά κουνάνε την ουρά τους όταν είναι χαρούμενα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Τα σκυλιά χρησιμοποιούν τις ουρές τους για να επικοινωνήσουν όλα τα συναισθήματά τους με ανθρώπους ή με άλλα σκυλιά!


2. Γιατί το σκυλί μου με γλείφει;

Τα σκυλιά συχνά γλείφουν τον ιδιοκτήτη τους ή άλλους ανθρώπους καθώς τους αρέσει η γεύση του δέρματος τους και ως ένδειξη αγάπης. Για τα σκυλιά, το γλείψιμο απελευθερώνει ευχάριστες ενδορφίνες τους βοηθά να αποβάλουν το άγχος.


3. Γιατί η σοκολάτα είναι βλαβερή για το σκυλί μου;

Αν και η σοκολάτα είναι μια νόστιμη θεραπεία για τους ανθρώπους, για τα σκυλιά είναι δηλητηριώδης. Το τοξικό συστατικό της σοκολάτας είναι η θεοβρωμίνη. Οι σκύλοι επεξεργάζονται τη θεοβρωμίνη πολύ αργά, γεγονός που του επιτρέπει να συσσωρεύεται στο σύστημά τους σε τοξικά επίπεδα. Διαφορετικοί τύποι σοκολάτας έχουν διαφορετικές ποσότητες θεοβρωμίνης, αλλά η σοκολάτα πρέπει πάντα να μένει μακριά από σκύλους.


4. Ονειρεύονται τα σκυλιά;

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το σκυλί σας τραντάζεται ή γαυγίζει στον ύπνο του. Και όπως και εμείς, τα σκυλιά ονειρεύονται και περνούν από τον ύπνο REM ( γνωστός και ως ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών*), που είναι ο κύκλος στον οποίο οι άνθρωποι βιώνουν όνειρα. Μάλιστα μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως τα κουτάβια και τα μεγαλύτερα σκυλιά ονειρεύονται συνήθως πιο συχνά από τους μεσήλικες σκύλους!


5. Γιατί ουρλιάζουν (howls) τα σκυλιά;

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά ουρλιάζουν. Προγονικό ένστικτο επικοινωνίας, ασθένεια ή τραυματισμός και άγχος χωρισμού. Επειδή τα σκυλιά συνδέονται με λύκους, ίσως να τους παραμένει η επιθυμία να ουρλιάζουν. Μπορεί να μην γνωρίζουν καν γιατί το κάνουν. Το ουρλιαχτό είναι ένα συνηθισμένο πράγμα για τους σκύλους, αρκεί να μην είναι χρόνιο.


6. Γιατί τα σκυλιά έχουν υγρές μύτες;

Οι μύτες του σκύλου εκκρίνουν ένα λεπτό στρώμα υγρασίας που βοηθά στην απορρόφηση των μυρωδιών. Στη συνέχεια, γλείφουν τη μύτη τους, ώστε να μπορούν ουσιαστικά να δοκιμάσουν αυτά τα αρώματα. Η υγρασία είναι επίσης ένας από τους τρόπους με τους οποίους τα σκυλιά μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους.


7. Γιατί τα σκυλιά έχουν μουστάκια;

Τα μουστάκια σκύλου έχουν θυλάκια στη βάση, τα οποία έχουν νεύρα που στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο του σκύλου. Τα μουστάκια χρησιμεύουν ως υποδοχείς για σημαντικές πληροφορίες, όπως το μέγεθος, το σχήμα και η ταχύτητα κοντινών αντικειμένων, ανθρώπων ή ζώων!


8. Γιατί τα σκυλιά τρώνε χόρτα;

Μερικές φορές τα σκυλιά θα τρώνε χόρτα επειδή έχουν στομαχικές διαταραχές, όμως μερικές φορές μπορεί απλά να συμπληρώνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που δεν παίρνουν στην κανονική τους διατροφή. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι ειδικοί δεν βλέπουν κανένα κίνδυνο να αφήσετε το σκυλί σας να τρώει χόρτα σε μικρές ποσότητες (υποθέτοντας ότι δεν υπάρχουν φυτοφάρμακα και χημικά στο γρασίδι). Εάν ο σκύλος σας έχει μια ξαφνική αύξηση στην κατανάλωση χόρτων, μπορεί να υπάρχει ένα υποκείμενο ζήτημα, το οποίο απαιτεί κτηνιατρική διάγνωση.


9. Γιατί τα σκυλιά κυνηγούν τις ουρές τους;

Το να κυνηγά την ουρά του είναι μια φυσική συμπεριφορά και μια μορφή παιχνιδιού για τα αρπακτικά ζώα. Ως κουτάβι, κυνηγώντας την ουρά τους μπορεί να είναι μια βραχυπρόθεσμη θεραπεία για την πλήξη ή ένας τρόπος για να τραβήξει την προσοχή σας. Εάν ο σκύλος σας κυνηγά την ουρά του ως ενήλικας, μπορεί να είναι μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος, όπως ψύλλοι, σκουλήκια ή ακόμη και πρόβλημα διαταραχής.


10. Γιατί τα σκυλιά θάβουν κόκκαλα, τρόφιμα ή άλλα αντικείμενα;

Τα άγρια ​​σκυλιά συνήθιζαν να θάβουν το φαγητό τους για να το κρύψουν και να το φυλάξουν για αργότερα, ώστε τα άλλα ζώα να μην μπορούν να το βρουν, αλλά τώρα που τα κατοικίδια σκυλιά έχουν άφθονο φαγητό, υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους εξακολουθούν να θάβουν τα πράγματα. Ένας λόγος θα μπορούσε να είναι το ένστικτο - Ακριβώς επειδή είναι κατοικίδια ζώα δεν σημαίνει ότι χάνουν την επιθυμία τους. Ο δεύτερος λόγος θα μπορούσε να είναι ότι ο ιδιοκτήτης τους τους δίνει πολλά τρόφιμα / παιχνίδια και ο σκύλος θέλει να τα φυλάξει για αργότερα. Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι ότι είναι ένα παιχνίδι για αυτούς. Εάν το σκυλί σας θέλει την προσοχή σας ή βαριέται, μπορεί να αρπάξει αντικείμενα από εσάς (όπως παπούτσια ή τηλεχειριστήρια) για να σας κάνει να παίξετε μαζί τους.


*Ύπνος REM: Είναι το πέμπτο στάδιο του ύπνου και χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών, από εγκεφαλικά κύματα που δείχνουν ενεργοποιημένα και μοιάζουν με πολύ ελαφρύ ύπνο ή με την εγρήγορση, αλλά και από βαθιά χαλάρωση των μυών, παρόμοια με αυτή στο βαθύ ύπνο.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%8E%CF%80%CE%BD%CE%BF%CF%82_REM


99 views0 comments

Comments


bottom of page