top of page

Ποια ανθρώπινα τρόφιμα δεν πρέπει να ταΐσουμε ποτέ τα σκυλιά μας!

Σίγουρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από το να μοιραζόμαστε μαζί με τα αγαπημένα μας κατοικίδα το φαγητό μας, έτσι; Όχι απαραίτητα. Πολλά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά και ξηροί καρποί, που οι άνθρωποι χωνεύουν εύκολα, μπορούν να βλάψουν ένα σκύλο, προκαλώντας του ακόμα και σοβαρά προβλήματα υγείας. Από την άλλη, ορισμένα από τα τρόφιμα που τρώνε οι άνθρωποι μπορούν να εισαχθούν στη διατροφή ενός σκύλου πολύ εύκολα, ακόμη και να παρέχουν οφέλη για την υγεία του, όπως την προστασία των αρθρώσεων, σωστή αναπνοή και ανοσία σε αλλεργίες.

Αλλά πριν δώσετε στον σκύλο σας τρόφιμα που οι ίδιοι λαχταράτε, διαβάστε και μάθετε ποια τρόφιμα δεν είναι ασφαλή. Και να έχετε πάντα υπόψη σας ότι και τα πιο υγιεινά τρόφιμα, όταν προσφέρονται σε υπερβολικές δόσεις, μπορεί να προκαλέσουν άλλα προβλήματα υγείας.


1. Αμύγδαλα: Όχι, τα σκυλιά δεν πρέπει να τρώνε αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα μπορεί να μην είναι απαραίτητα τοξικά για τους σκύλους, αλλά μπορούν να μπλοκάρουν τον οισοφάγο ή ακόμη και να σχίσουν τον σωλήνα αν δεν μασηθούν εντελώς. Επίσης, τα αλατισμένα αμύγδαλα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα επειδή αυξάνουν την κατακράτηση υγρών και ταυτόχρονα είναι δυνητικά επιρρεπείς σε σκύλους με καρδιακές παθήσεις.


2. Σοκολάτα: Όχι, τα σκυλιά δεν πρέπει ποτέ να τρώνε σοκολάτα. Δεν είναι απλώς ένας μύθος. Η σοκολάτα περιέχει τοξικές ουσίες που ονομάζονται μεθυλοξανθίνες, οι οποίες είναι διεγερτικά που σταματούν τη μεταβολική διαδικασία ενός σκύλου. Ακόμα και λίγη σοκολάτα, ειδικά η μαύρη σοκολάτα, μπορεί να προκαλέσει διάρροια και έμετο. Μια μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, ακανόνιστη καρδιακή λειτουργία, ακόμη και θάνατο. Εάν ο σκύλος σας καταναλώσει σοκολάτα, επικοινωνήστε με έναν κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.


3. Κανέλα: Όχι, τα σκυλιά δεν πρέπει να τρώνε κανέλα. Ενώ η κανέλα δεν είναι στην πραγματικότητα τοξική για τα σκυλιά, ίσως είναι καλύτερο να το αποφύγετε. Η κανέλα και τα έλαια της μπορούν να ερεθίσουν το στόμα των σκύλων. Μπορεί να μειώσει πάρα πολύ το σάκχαρο στο αίμα ενός σκύλου και μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, έμετο, αυξημένο ή μειωμένο καρδιακό παλμό, σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη και ηπατική νόσο. Εάν το εισπνεύσει σε μορφή σκόνης, η κανέλα μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, βήχα και πνιγμό.


4. Σκόρδο: Όχι, τα σκυλιά δεν πρέπει να τρώνε σκόρδο. Όπως τα κρεμμύδια, τα πράσα και τα σχοινόπρασα, το σκόρδο είναι μέρος της οικογένειας Άλλιον και είναι πέντε φορές πιο τοξικό για τα σκυλιά από τα υπόλοιπα φυτά Άλλιον. Το σκόρδο μπορεί να δημιουργήσει αναιμία σε σκύλους ή και ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό, αδυναμία και λιποθυμία. Η δηλητηρίαση από σκόρδο και κρεμμύδια μπορεί να έχει καθυστερημένα συμπτώματα, οπότε αν νομίζετε ότι ο σκύλος σας μπορεί να έχει φάει, παρακολουθήστε τον για λίγες μέρες, όχι μόνο αμέσως μετά την κατανάλωση.


5. Παγωτό: Όχι, τα σκυλιά δεν πρέπει να τρώνε παγωτό. Όσο αναζωογονητικό είναι το παγωτό, περιέχει πολλή ζάχαρη, οπότε είναι καλύτερο να μην το μοιραστείτε με το σκυλί σας. Επίσης, ορισμένα σκυλιά έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Για να αποφύγετε εντελώς το γάλα, καταψύξτε κομμάτια φράουλας, σμέουρων, μήλων και ανανά για να προσφέρετε στο σκυλί σας μια γλυκιά, παγωμένη απόλαυση.


6. Καρύδια Macadamia: Όχι, τα σκυλιά δεν πρέπει ποτέ να τρώνε καρύδια macadamia. Αυτά είναι μερικά από τα πιο δηλητηριώδη τρόφιμα για σκύλους. Τα καρύδια Macadamia, μπορούν να προκαλέσουν εμετό, αυξημένη θερμοκρασία σώματος, αδυναμία και λήθαργο. Ακόμα χειρότερα, μπορούν να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα.


7.Σταφύλι: Όχι, τα σκυλιά δεν πρέπει να τρώνε σταφύλι. Και τα σταφύλια και οι σταφίδες είναι πολύ τοξικά για τα σκυλιά. Έρευνες έχουν δείξει πως η τοξικότητα στα σταφύλια και τις σταφίδες μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια αλλά και να αποβεί μοιραία. Αν παρατηρήσετε πως ο σκύλος σας, μετά από κατάποση σταφυλιών παρουσιάσει μεταξύ άλλων κάποιο από τα συμπτώματα αυτά (απώλεια όρεξης, αδυναμία, εμετός, διάρροια, κοιλιακό πόνο) επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο σας.

Bonus Tip: Πολλά σκυλιά, μπορεί επίσης να είναι αλλεργικά στα πουλερικά. Το κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα τρόφιμα για τους σκύλους. Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστες δερματικές παθήσεις σε σκύλους καθώς και χρόνιες διαταραχές όπως δυσπεψία, λοιμώξεις του αυτιού και αναπνευστικά προβλήματα. Αυτές οι αλλεργίες οφείλονται σε μια ασυνήθιστα υψηλή αμυντική απόκριση σε μια πρωτεΐνη, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα την αντιλαμβάνεται ως παρεμβατική ουσία.

300 views0 comments

Comentarios


bottom of page